Hiljaisuuden kehä estää ihmisiä osallistumasta keskusteluun

02.03.2021

Viime vuosi oli eräänlainen kulminaatiopiste monelle sosiaalisessa mediassa käytävälle keskustelulle, pandemia, USA:n vaalit ja Brexit etunenässä. Aiheet ovat olleet omiaan herättämään suuria tunteita, mutta liian vähän kiinnitetään huomiota siihen, minkälaiset äänenpainot hallitsevat keskusteluja. Vaikka suomalaiset tietävät jo varsin hyvin sosiaalisen median suositellut käyttäytymiskoodit ja tunnistavat hyvät keskustelutavat, ei tietoisuus asiasta muutu helpolla vastaavaksi käyttäytymiseksi. Esimerkiksi maahanmuuttokeskustelun yhteydessä sosiaalinen media muodostaa monesti foorumeja, joilla keskustelu on niin kärjistynyttä ja politisoitunutta, että niillä kuuluu vain kovimmin räyhäävien äärilaitojen ääni, eikä hiljainen enemmistö uskalla ottaa kantaa.

Tämä ns. hiljaisuuden kehä aiheuttaa sen, että enemmistö luulee olevansa vähemmistössä, jolloin vaikeneminen ruokkii lisävaikenemista. Toisaalta on helpompi kommentoida poliittisesti miellyttävää sisältöä, sen sijaan epämiellyttävien aiheiden kohtaaminen tukahduttaa mielipiteen ilmaisua tukemalla hiljaisuuden kierrettä. Tämä on huolestuttavaa ja vaaditaankin kansalaisrohkeutta keskusteluihin osallistumiseksi. Kuten viestinnän tutkija Jukka-Pekka Puro toteaa Helsingin sanomien haastattelussa (18.1.): "Jos humanistit eivät puutu ihmisarvon vähättelyyn, antisemitismiin ja vähemmistöjen syrjimiseen, kuka sen tekee?"

Ihmiset ovat onnellisempia, kun he ovat vuorovaikutuksessa muiden kanssa luotettavassa ympäristössä. Me olemme pohjimmiltaan sosiaalisia eläimiä. Evoluutiopsykologian professori Robin Dunbarin kehittämän sosiaalisten aivojen hypoteesin mukaan ei ole evoluution näkökulmasta sattumaa se, että hakeudumme vuorovaikutukseen lajitoveriemme, siis muiden ihmisten, kanssa. Se on olennainen osa ihmisen kykyä selviytyä ja menestyä maailmassa. Toivottavasti siis sosiaaliset aivomme rikkovat hiljaisuuden kehän ja moniäänisyys valtaa keskustelualustat rakentavalla tavalla erityisesti nyt, kun kuntavaalit ovat lähestymässä.

Leena Haanpää©  
Kaikki oikeudet pidätetään 2021
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita